Røntgen

Rett behandling til rett tid

Instrumentet vi har hatt mest hjelp av ved en undersøkelse, er røntgen. Med røntgen får vi muligheten til å se saker som av og til kan være umulig å oppdage ellers.

Dagens moderne tannbehandling legger vekt på forbyggende tiltak. Da bør vi oppdage eventuelle symptomer eller problemer på et så tidlig stadium som mulig. Om vi i dag hadde fulgt gammel praksis og ventet til tennene begynte å verke og gjøre vondt, ville mulighetene for tilheling normalt vært mye dårligere og mindre tilfredsstillende.

Det vanligste vi bruker røntgen til, er å lete etter karies, lokalisere infeksjoner, kontrollere behandling og oppdage skader på kjeve og tenner.

Karies

En tann kan se hel og fin ut, være uten tannverk eller andre symptomer og likevel være sterkt kariesangrepet. Karies dannes lettere på steder der det er vanskelig å rengjøre. Røntgen gir oss muligheten til å oppdage karies så tidlig at skader og risiko for infeksjon minimaliseres.

Røntgen er sikkert i dag

Røntgen ble oppdaget for over 100 år siden og har blitt utviklet enormt, spesielt de siste 20 åra - og bra er det.

I røntgenteknikkens barndom var farene store, men med dagens moderne utstyr er risikoen minimal.

Den tradisjonelle teknikken innebærer at man anvender en fotografisk film som siden fremkalles.

Fremkallingen er tidkrevende og kjemikaliene, som brukes, er slett ikke miljøvennlige.

Nå finnes det et alternativ, nemlig det digitale. Med den nye metoden bruker man en liten plate som skanner av røntgenstrålene og bildene vises siden på en dataskjerm.

Selv om røntgendosene nå er lave, kan vi redusere disse ytterligere takket være den digitale teknikken. Dessuten går det raskere og vi bruker ingen miljøfarlige fremkallingsvæsker.Bildene lagres på flere steder i minst 10 år.

Strålingen når vi tar røntgenbilder tilsvarer omtrent samme mengde stråling du utsettes for under en flyreise mellom Gøteborg Oslo. Takket være røntgenbildene har vi i dag en mulighet til å forebygge og å gi rett behandling mot sykdom i kjeve og kjeveben.

Vi benytter således røntgen først og fremst til å kontrollere karies, periodontitt, oppdage tannstein og infeksjoner. I tillegg brukes røntgen til å sjekke tennenes stilling og utvikling, f.eks en visdomstann, og å kontrollere benets kvalitet før en implantatoperasjon. Med røntgen er en på en moderne måte i forkant av utviklingen.