Hygiene

Daglig munnpleie

Sykdommer i munnen er ofte langsomme

Om tenner eller annet vev i munnen skades, burde man jo merke det, og det gjør man også i blant men langt i fra alltid. Tennene våre er bygd for å vare lenge, men liksom resten av kroppen, eldes også munnen.

Mange av de prosessene som gjør at eldringen i munnen går fortere enn nødvendig merker man ofte ikke i begynnelsen, men heldigvis har vi i dag så stor kunnskap på området at tannlegene i mange tilfeller kan se et problemene lenge før det oppstår en merkbar skade hos pasienten.

Millioner av bakterier

Munnen inneholder alltid en stor mengde bakterier og mange av dem er nødvendige for viktige funksjoner. Men hvis bakteriene får ligge og gro urørte rundt tennene, kan skadene med tiden bli omfattende.

I Norge er vi flinke til å børste tennene hver dag og det er bra, men det samles likevel bakterier og matrester mellom tennene der tannbørsten ikke når. Når bakteriene blir liggende igjen og etse, blir tannkjøttet irritert. Kroppens forsvar settes i gang, og tannkjøttet hovner opp og vil lett blø.

Et friskt og rent tannkjøtt blør ikke. Om bakteriene får ligge igjen, lukter det dessuten ille, en lukt man selv ofte ikke kjenner fordi man er vant til den - men omgivelsene merker den...

Med en bra daglig munnhygiene reduserer man betydelig risikoen for dårlig ånde, karies og tannkjøttsykdommer.

Teknikk

Bruk en myk tannbørste og tannkrem tilsatt fluor.

Vend børsten i ca. 45 grader og børst forsiktig med små gnissende bevegelser.

Bakteriene samler seg mest rundt tannkjøttkanten. Derfor er det viktig at børsten kommer til der og masserer lett.

Når yttersiden på tennene i overkjeven er klar, børstes innsiden mot gommen. Avslutt med tyggeflatene.

Tennene i underkjeven børstes på samme måte. Tennene står ofte litt lutende mot tungen. Det er derfor viktig at børsten vinkles riktig slik at tannkjøttkanten også masseres.

Tungen har små groper som rengjøres når den børstes. Børst langt bak på tungeryggen. Rengjøring av tungen hindrer også dårlig ånde. For de ambisiøse finnes det en tungeskrape.